Olvasni való

Valódiság és hitelesség: elkezdünk ugyanolyanok lenni?

Hogyan maradhatunk önmagunk a trendek tengerében, és a rengeteg zajban, ami körülvesz minket? Ebben a bejegyzésben a valódiság és hitelesség fontosságáról, valamint az egyediség megőrzéséről beszélünk.

A trendek követése = önmagunk elvesztése?

Napról napra számtalan tartalom áramlik felénk, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem jelentős mértékben formálják világ- és önképünket is. Egy új tendencia is megfigyelhető: a vak trendkövetés, amely gyakran az egyediségünk rovására megy. Beszéljünk hát a valódiság és hitelesség fontosságáról, és arról, hogyan találhatjuk meg saját hangunkat ebben a zajos világban.

Légy önmagad; mindenki más már foglalt. - Oscar Wilde
Miért fontos a saját hangunk megtalálása a mai világban?

Önmagunk megtalálása az egyik legfontosabb lépés egy kiegyensúlyozott élet és a boldogság elérése érdekében. Tudni, kik vagyunk mélyen legbelül, és milyen értékek mentén szeretnénk élni, valódi kincs, amelyet érdemes keresnünk, vagy újra megtalálnunk, bárhol is tartunk az életben.

A világ zajos. Ahelyett, hogy befelé figyelnénk, a legtöbb média folyamatosan arra ösztönöz, hogy kifelé tekintsünk. Ki mit csinál, hogyan néz ki, mije van vagy nincs. Influenszerek sorra mutatják be, milyennek „kellene” lennünk, hogyan nézzünk ki, és hogyan „menő” élni. De mi történik akkor, ha minket egészen más élet tesz boldoggá?

A trendek követése természetes emberi ösztön. A közösséghez való tartozás igénye, a „menő” dolgok iránti vonzalom mind a társadalom működésének részei.

Bevallom, gyakran azon kapom magam, hogy a trendek túlzottan is befolyásolják a döntéseimet. A lakásunk bézsebb, mint szeretném, az autó vásárlásánál prioritás az optika és a szép belső tér, és úgy általában szeretem, ha minden esztétikus körülöttem. Sokszor előbbre helyezem a megjelenést, még akkor is, ha az kevésbé praktikus vagy nem a legjobb minőségű. Mivel dizájnnal foglalkozom, ez részben normális, de a probléma akkor kezdődik, amikor valamit főleg azért csinálunk, hogy kifelé jól mutasson.

Férjemmel már jó néhány éve tudatosabban és minimalistábban élünk. Ehhez szükség volt arra, hogy felismerjük, mi az, amit valóban szeretünk és amire szükségünk van, nem pedig arra, amit megpróbálnak eladni nekünk.

Ekkor kezdtem el megfigyelni magam: mit hordok szívesen, mit veszek először a szekrényből, hogyan élünk, mire van szükségünk napi szinten. Mi az, ami valóban én vagyok, az én stílusom, az én életmódom.

Tudatosan kevesebb időt töltök a közösségi médiával, hiszen akár akarom, akár nem, a döntéseimet tudat alatt befolyásolják az ott látott képek. Azt tapasztaltam, hogy ez a sok inger nem inspirál, hanem elveszi a saját stílusomat, és nem engedi, hogy hallgassak a belső hangomra és megérzéseimre.

A hiteles önkép megőrzése

Sokszor felteszem magamnak a kérdést: kik azok, akik valóban a saját stílusukat képviselik, vagy mindannyian kezdünk ugyanolyanokká válni? Hiszen egy idő után mindenhol mindenhol ugyanazt a terméket, vagy betaggelt helyszínt látjuk. Hányszor fordul elő, hogy megtetszik egy ruhadarab vagy kiegészítő, amit aztán copy paste minden egyes divat influenszeren viszontlátunk?

Ugyanaz a napszemüveg, ruha, autó, és nyaralás. Ami számomra a legmegdöbbentőbb, hogy sokan kezdünk egyformán kinézni. Egy egész fiatal generáció gondolja úgy, hogy teljesen normális eldönteni, hogy teltebb ajkakat, magasabb szemöldököt, vagy jobban kiemelkedő arccsontot szeretne.

Az internet által közvetített üzenetek teljesen felboríthatják az önképünket. A digitális világ zaja túlterhel minket, és még ha tudatosan próbáljuk is kiválasztani, mit fogyasztunk, a fejünk tele lesz azzal, „hogyan kellene” élnünk.

Ez az állandó megfelelési kényszer gyakran elnyomja a saját személyiségünket, és hosszú távon elégedetlenséghez vezethet. Az igazi boldogság azonban abból fakad, ha hűek maradunk önmagunkhoz, és olyan döntéseket hozunk, amelyek valóban minket tükröznek.

Valódi önmagunk felvállalása nem könnyű feladat, különösen akkor, amikor mindenki ugyanazon az úton halad. Az egyediség felvállalása viszont hatalmas erőt adhat, és olyan lehetőségeket nyithat meg, amelyekről talán nem is álmodtunk.

De hogyan kapcsolódhatunk hitelesen valódi énünkhöz?

Lassíts: A lelassulás az egyik legfontosabb lépés. Bármit is szeretnél megváltoztatni az életedben, szánj időt magadra és a változásokra, amelyeket véghez szeretnél vinni.

Tarts távolságot a közösségi médiától: Nem kell teljesen kizárnod az életedből, de próbálj meg kevesebb időt tölteni mások életének figyelésével. Inkább saját céljaidra és vágyaidra koncentrálj.

Önismeret fejlesztése: Ismerd meg önmagad. Milyen értékeket képviselsz? Mi tesz igazán boldoggá? Milyen stílus tükrözi leginkább a személyiségedet? Ezekre a kérdésekre adott válaszok segíthetnek abban, hogy autentikusabb legyél.

Írj: Az írás és a naplózás segíthet rendszerezni a gondolataidat, és kitalálni, merre is indulj el. Érdemes az előző kérdésekre adott válaszaidat lejegyezned, és időnként újraolvasnod.

Légy büszke a különbségeidre: Az egyediség gyakran azokban az apró különbségekben rejlik, amelyek megkülönböztetnek másoktól. Ne félj ezeket megmutatni és büszkén vállalni.

Nehéz időkben nekem sokat segített egy jegyzetem, amelynek közepére felírtam: „me in balance,” és köré gyűjtöttem mindazt, amit szeretek csinálni, majd összekötöttem őket egy vonallal. Főzés, olvasás, jóga, home spa délután, barátok, projektek, amik által beteljesültnek érzem az életem – minden, ami hozzájárul ahhoz, hogy megtaláljam az egyensúlyt és igazán önmagam legyek. Elkezdtem feljegyezni azt is, milyen ruhadarabok tükrözik igazán az én stílusomat, mit szeretek hordani, miben érzem jól magam. (Ez a dokumentáció segít abban is, hogy egy minimalista gardróbot hozzunk létre csupa kedvenc darabbal.)

Ha te otthon és a kertben szeretsz a legtöbb időt tölteni, majd egy finom vacsorát főzni, és bekuckózni egy jó könyvvel a kanapé sarkában, akkor nem érdemes magad olyanokhoz hasonlítani, akiknek az életmódja teljesen eltér a tiédtől. Teljesen jó vagy úgy, ahogy vagy. És elég vagy. Az élet nem attól lesz szebb és boldogabb, ha mások értékrendjét magunkra erőltetjük. Ha ezt tesszük, elveszíthetjük a kapcsolatot önmagunkkal, és a végén már semmi sem tesz minket boldoggá. Közben figyelmen kívül hagyjuk a belső hangot, amely végig ott volt, csupán egyre halkabban.

Visszatalálni önmagunkhoz hosszú távú boldogsághoz és egy kiegyensúlyozott élethez vezet. Legyünk büszkék arra, hogy kik vagyunk. A valódiság és hitelesség erőt ad, és olyan kapukat nyithat meg, amelyekről talán nem is álmodtunk. Ünnepeljük az egyediségünket, és inspiráljunk másokat is arra, hogy ugyanezt tegyék. Így az életünk tele lesz valódi kapcsolatokkal és élményekkel, amelyek igazán értékessé teszik a mindennapjainkat.

Több olvasni való

Ha szeretnél értesülni új bejegyzéseinkrŐl

Iratkozz fel.

Sikeresen feliratkoztál.
Hoppá, valami nem sikerült. Kérjük próbáld újra!
© 2024 Pureén Minden jog fenntartva.